Andrzej Kołodziej "Zasłużony dla NSZZ Solidarność"

archiwum » archiwum 2014

11 grudnia 2014 w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej
 Prezes FPIH Andrzej Kołodziej odebrał tytuł
"Zasłużony dla NSZZ Solidarność"

Zasłużeni dla NSZZ "Solidarność" 2014: Andrzej Kołodziej,
Anna Bogucka-Skowrońska, Andrzej Gwiazda. (fot. Fot. Paweł Glanert)

Mecenas Anna Bogucka-Skowrońska, Andrzej Gwiazda i Andrzej Kołodziej odebrali w Gdańsku tytuły "Zasłużony dla NSZZ Solidarność". Zostały im one przyznane przez XXVII Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "S".

Uroczystość odbyła się podczas spotkania wigilijnego pracowników Komisji Krajowej i Regionu Gdańskiego NSZZ "S" w historycznej Sali BHP w Gdańsku.

- Cieszę się, że "Solidarność" nadal broni interesów pracowniczych. W latach 80. "Solidarność" obaliła jedną ideologię komunistyczną, dzisiaj działa w warunkach schyłku drugiej ideologii liberalnej, która zakłada, że trzeba odebrać biednym, aby dołożyć bogatym. Związki zawodowe są potrzebne, m.in. zapewniają postęp gospodarczy, ponieważ nie dopuszczają do wyzysku pracowników najemnych i zmuszają przedsiębiorców do konkurowania na innych polach, np. wprowadzania nowych rozwiązań technicznych - podkreślał, dziękując za wyróżnienie Andrzej Gwiazda, kawaler Orderu Orła Białego, współtwórca Wolnych Związków Zawodowych "Wybrzeża" i NSZZ "Solidarność".

Anna Bogucka-Skowrońska, sędzia Trybunału Stanu, adwokat broniąca w latach 80. działaczy "Solidarności" w procesach politycznych, również argumentowała, że rola "Solidarności" się nie skończyła.

- To nie tylko związek, to także ważna instytucja społeczna. "Solidarność" musi być strażnikiem narodowej pieczęci w każdych okolicznościach - mówiła zasłużona współtwórczyni Związku w Regionie Słupsku.

Trzecim wyróżnionym był Andrzej Kołodziej, lider strajku w sierpniu 1980 r. w Stoczni im. Komuny Paryskiej w Gdyni, prezes Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna.

- Marzy mi się sytuacja, w której ulicami Warszawy przejdzie milionowa manifestacja "Solidarności" - zachęcał do działalności w związkach zawodowych sygnatariusz Porozumień Sierpniowych.

Na spotkaniu wigilijnym związkowców obecnych było kilkaset osób. Modlitwę prowadził abp Sławoj Leszek Głódź. Metropolita gdański życzył Związkowi, aby był żywym i twórczym organizmem. Zachęcał do aktywności wszystkich członków Związku.

Informacja za:

Projekt Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna “Śladami pamięci” był realizowany przez 5 lat, do 2020 roku i polegał na udziale i współprowadzeniu przez seniorów - dawnych działaczy opozycyjnych – w dyskusjach o tematyce historycznej podczas ich pobytu w specjalnie stworzonym w tym celu ośrodku integracyjnym.

partner PKO