Uroczystości 31 sierpnia - Stocznia Gdańska

archiwum » archiwum 2012

Złożeniem kwiatów o godzinie 10 rano pod bramą Stoczni Gdańskiej rozpoczęliśmy obchody 32 rocznicy podpisania Porozumień Gdańskich i 30 rocznicy powstania Solidarności Walczącej. W naszej delegacji był Kornel Morawiecki, Małgorzata Zwiercan, Andrzej Kołodziej i Michał Kanikuła.
 Po krótlkich przemówieniach delegacje oraz uczestnicy konferencji "Drogi do Niepodległości", którzy już od rana docierali autokarami do Gdańska udali się do Gdańska Wrzeszcza, gdzie została odsłonięta wystawa poświęcona Annie Walentynowicz.
Przy Pomniku Stoczniowców spotkaliśmy się ponownie o godzinie 16. Tym razem kwiaty złozyły delegacje uczestników konferencji z całej Polski. W imieniu dawnych działaczy SW kwiaty złożył Kornel Morawiecki z Małgorzatą Zwiercan. Towarzyszył im Robert Majka z Przemyćla.
Po złożeniu kwiatów i mszy, która została odprawiona w kościele św. Brygidy w Gdańsku. o godzinie 20 rozpoczęliśmy koncert przy historycznej sali BHP Stoczni Gdańskiej. Oficjalnego otwarcia dokonali w imieniu Solidarności Walczącej Kornel Morawiecki, Europejskiego Centrum Solidarności Basil Kerski, NSZZ Solidarność Tadeusz Majchrowicz  oraz Instytutu Pamięci Narodowej Łukasz Kamiński. Wykonawcami "Pierwszego przeglądu piosenki prawdziwej - 30 lat później" była młodzież pomorskich szkół, wyłoniona podczas eliminacji, które odbyły się w maju. Występowali:
- Zespół wokalny Gimnazjum nr 4 w Gdyni pod dyrekcją Anny Łukasik, Dominika ELIASZ, Weronika GROTH , Klaudia HINZ, Paulina HOEFT, Marta GRĄDALSKA, Oliwia MILLER , Małgorzata MUNT, Kamila RYBARCZYK , Weronika SYDOW, Agnieszka SOBCZYK, Paulina ZABOROWSKA, Aleksandra ZABOROWSKA, Monika TURZYŃSKA, Joanna SKELNIK, Katarzyna WICEK

- Zespół "Alfa" z ZSKPiG nr 28 w Gdańsku - Sylwia i Patrycja Zakrzewskie , Paulina Rewa,

- Monika Pluta , Agnieszka Dąbrowska – absolwenci Gimnazjum nr 3 im. Jana Pawła II w Gdańsku,

- Alina Bajonczak i Julia Peplińska i Paweł Ruszkowski  z Prywatnego Gimnazjum "Prymus" w Kościerzynie,

- Kinga Lemann z SOSW w Kartuzach,

- absolwenci Gimnazjum Nr 8 im. Obrońców Poczty Polskiej w Gdańsku, Elżbieta IWASZKO, Edyta MADEJ, Joanna ŁYSAK, Maria KOŁAKOWSKA, Natalia SOKOŁOWSKA, Robert STENCEL, Karolina WARKUS, Szymon KRÓL, Mateusz CHOJECKI

- Dominika Dawidowska i Adam Brusznicki z MDK w Gdyni,

oraz na zakończenie, profesjonalny zespół wykonujący utwory Jacka Kaczmarskiego - Trio Łódzko-Chojnowskie.

Zobacz relacje filmowe z uroczystości - kliknij

Projekt Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna “Śladami pamięci” polega na udziale i współprowadzeniu przez seniorów - dawnych działaczy opozycyjnych – w dyskusjach o tematyce historycznej podczas ich pobytu w specjalnie stworzonym w tym celu ośrodku integracyjnym.

partner PKO