O nas

FPIH została wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego 23 sierpnia 2010 roku. Zrzesza działające od dziesięcioleci środowiska otaczające troską polskie dziedzictwo historyczne Wybrzeża, aktywnych miłośników tradycji Gdańska, Gdyni i innych miast, autorów publikacji o tematyce regionalnej, organizatorów i uczestników zabronionych wówczas przez władze obchodów rocznic tragicznego Grudnia. Mamy w swoim gronie głównego organizatora strajku sierpniowego w Gdyni w 1980, sygnatariusza Porozumień Gdańskich, Honorowego Obywatela Miasta Gdańska, bezpośrednich uczestników wydarzeń. W największym stopniu związani jesteśmy z ideą Sierpnia i Solidarności. Stąd nasz program jest zbieżny z wyrażonymi wówczas przez polskie społeczeństwo celami. Zajmujemy się historią Pomorza ze szczególnym uwzględnieniem organizacji walczących o upodmiotowienie społeczeństwa oraz protestom z roku 1970 i 1980 – 1991.

Fundacja nasza jest organizacją non-profit i wszyscy pracują w niej społecznie bez jakichkolwiek form wynagrodzenia. Środki potrzebne do realizacji poszczególnych projektów pozyskujemy od osób i firm, którym bliska jest idea propagowania patriotycznych postaw i dbałość o pamięć chlubnej historii naszego regionu.