aktualności

Wszystkich zainteresowanych współpracą, lub wypożyczeniem jednej z wystaw, prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy w sprawie zarezerwowania terminu i omówienia szczegółów technicznych ekspozycji. Dane kontaktowe znajdują się na dole strony.

Wszystkich zainteresowanych Programem pomocy dla weteranów i osób działających na rzecz niepodległego bytu państwa Polskiego prosimy o kliknięcię w ten link.

• 2015-08-28-001.jpg

35. lecie podpisania Porozumień Sierpniowych

Wejherowianie godnie uczcili 35. rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych. Powiatowe obchody 35. lecia NSZZ „Solidarność” złożyły się na cykl dwudniowych uroczystości.

Data:28-08-2015
  • 2015-08-27-001.jpg

35 ROCZNICA PODPISANIA POROZUMIEŃ SIERPNIOWYCH

Fundacja Pomorska Inicjatywa Historyczna wraz z Prezydentem Miasta Gdyni Wociechem Szczurkiem serdecznie zapraszają na uroczystość wręczenia honorowych odznaczeń bohaterom strajków sierpniowych - 29 sierpnia o godzinie 11.00 w Sali Koncertowej Zarządu Morskiego Portu Gdynia S.A. na ul. Rotterdamskiej 9 w Gdyni. Zapraszamy.

Data:26-08-2015
  • ZnaczekKM.jpg

"Kornel Morawiecki i sześć lat esbeckiego pościgu"

Zapraszamy do przeczytania artykułu o Kornelu Morawieckim, autorstwa Andrzeja Kołodzieja, który ukazał się na portalu internetowym nowahistoria.interia.pl .

Data:09-04-2015
  • 2015-03-23-002[1].jpg

Uwieńczenie i zakończenie obchodów gdyńskiego roku ks. Prałata Hilarego Jastaka

Uwieńczeniem i zakończeniem obchodów gdyńskiego roku ks. Prałata Hilarego Jastaka było poświęcenie w dniu 23 marca 2015 r. nowego nagrobka księdza, który postawiony został dzięki inicjatywie FPIH i współpracy z Prezydentem Gdyni. Uroczystości przewodniczył arcybiskup Sławoj Leszek Głódź, metropolita gdański.

Data:23-03-2015
    Czytaj...

Projekt Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna “Śladami pamięci” polega na udziale i współprowadzeniu przez seniorów - dawnych działaczy opozycyjnych – w dyskusjach o tematyce historycznej podczas ich pobytu w specjalnie stworzonym w tym celu ośrodku integracyjnym.

Partner

partner PKO