W hołdzie bohaterom

archiwum » archiwum 2014

Uroczyste odsłonięcie tablicy upamiętniającej przetrzymywanych i torturowanych żołnierzy i oficerów Wojska Polskiego, żołnierzy i oficerów Armii Krajowej, a także członków innych organizacji niepodległościowych drugiej konspiracji i inne osoby walczące o niepodległość Polski odbyło się 24 września 2014 r. przy ul. Korzeniowskiego w Gdyni.

W Imieniu Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna kwiaty pod Tablicą Pamięci złożyły:
Danuta Sadowska i Małgorzata Zwiercan

Druga z sześciu tablic została odsłonięta na ścianie byłej siedziby Miejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego (lata 1945-1951), budynku należącym obecnie do Wojska Polskiego. Jak podkreślają członkowie Związku Byłych Więźniów Politycznych, to dla nich bardzo ważne, że w ten sposób miasto nie pozwala zapomnieć o często anonimowych bohaterach, którzy w okresie stalinizmu byli prześladowani przez służby.

Wnioskowaliśmy o to u prezydenta i cieszę się, ze nasza prośba została spełniona - mówi pani Wanda Olszewska ze Związku Byłych Więźniów Politycznych, która w okresie stalinizmu dostała 12-letni wyrok więzienia - Chodziłam do liceum pedagogicznego w Tczewie. Byłam w trzeciej klasie, kiedy zgarnęli mnie prosto z ulicy i zawieźli do Urzędu Bezpieczeństwa w Gdańsku. Tam byłam męczona pół roku, następnie wywieziono mnie do Bojanowa, takiego młodzieżowego więzienia. Udało mi się uciec. Przez dwa tygodnie chowałam się w lesie, aż w końcu dotarłam do dalszej rodziny, niestety służby mnie znalazły i do wyroku dołożono kolejny rok. 1955 rok przyniósł trochę rozluźnienia i wypuszczono mnie po 4 latach. Przez długi czas nie mogłam znaleźć żadnej pracy, notorycznie odmawiałam podpisania listy, podsuwanej przez ubowców. W 1957 roku dostałam w końcu pracę, wyszłam za mąż, urodziłam dwóch synów, doczekałam się dwóch wnuczek i wnuka. W tej chwili mam 82 lata, kochaną rodzinę i żyję szczęśliwie, pomimo tego wszystkiego co mnie spotkało.

Pierwsza tablica odsłonięta została 1 czerwca 2013 r. przy ul. Prusa 9 - 11, gdzie w latach terroru stalinowskiego 1945-1956 mieściła się Informacja Marynarki Wojennej.

Projekt Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna “Śladami pamięci” był realizowany przez 5 lat, do 2020 roku i polegał na udziale i współprowadzeniu przez seniorów - dawnych działaczy opozycyjnych – w dyskusjach o tematyce historycznej podczas ich pobytu w specjalnie stworzonym w tym celu ośrodku integracyjnym.

partner PKO