Prestiżowa Nagroda dla Kornela Morawieckiego

archiwum » archiwum 2014

17 listopada 2014 roku w Pradze Kornel Morawiecki został uhonorowany Nagrodą Pamięci Narodu 2014.

Nagrody Pamięć Narodu są prestiżowym europejskim wyróżnieniem, które od 2010 roku corocznie przyznaje czeska organizacja Post Bellum osobom, które doświadczyły przełomowych momentów ubiegłego wieku. I – jak twierdzą pomysłodawcy – „które w swoim życiu pokazały, że honor, wolność i godność człowieka nie są wyłącznie pustymi słowami”. Powstanie tej nagrody związane jest z osobą nieżyjącego już prezydenta Czech Václava Havla, który powiedział: „Jeżeli chcemy wiedzieć, kim jesteśmy, musimy znać swoją przeszłość i starać się zrozumieć, na jakie wyzwania, prześladowania i pokusy zostali narażeni nasi przodkowie. By docenić Pamięć Narodu”.

Tegoroczne nagrody Pamięci Narodu są przyznawane pod patronatem brata Václava Havla, filozofa i naukowca Ivana M. Havla.

Laureatem z Polski – został założyciel Solidarności Walczącej Kornel Morawiecki.

Nagrody wręczono 17 listopada na uroczystej Gali w Teatrze Narodowym w Pradze.

17 listopada 2014 roku w Pradze
Dana Vargová, Manfred Matthies, János Kenedi,
Kornel Morawiecki i Anton Srholec
zostali uhonorowani Nagrodami Pamięci Narodu 2014

Kornel Morawiecki

Czeszka Dana Vargová w latach osiemdziesiątych z poświęceniem opiekowała się swoim sparaliżowanym synem, którego tajna policja oznaczyła „najniebezpieczniejszym antykomunistycznym elementem“ w kraju. Manfred Matthies prowadził tajnymi kanałami mieszkańców NRD do Berlina Zachodniego. Anton Srholc przyjął święcenia kapłańskie z rąk samego papieża, a mimo to w czasie normalizacji wrócił do Bratysławy, żeby pomagać wiernym.

Kornel Morawiecki sześć lat z ukrycia przewodził Solidarności Walczącej, a János Kenedi w swoim mieszkaniu w Budapeszcie organizował słynne opozycyjne seminaria. Pięciu laureatów łączy odwaga, z którą przeciwstawiali się komunistycznemu reżimowi.

„Nagrody Pamięci Narodu nie są olimpiadą w odwadze. Na uznanie bez wątpienia zasłużyli wszyscy nominowani, nie tylko pięciu laureatów. Naszym celem jest to, żeby dzięki nagrodom przede wszystkim inspirować dzisiejsze społeczeństwo i młode pokolenie do odwagi. Biorąc pod uwagę setki wyrazów uznania, które w stosunku do nominowanych wyrazili internauci na www.cenypametinaroda.cz, wygląda na to, że się nam to udaje“. Mówi Mikuláš Kroupa, dyrektor organizatora przedsięwzięcia: Post Bellum.

Kornelowi Morawieckiemu nagrodę wręczali: Prezes Instytutu Pamięci Narodowej – Łukasz Kamiński i Prezes Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna – Andrzej Kołodziej

Galeria zdjęć z uroczystości:

Kornel Morawiecki - film:

Gratulujemy

Projekt Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna “Śladami pamięci” był realizowany przez 5 lat, do 2020 roku i polegał na udziale i współprowadzeniu przez seniorów - dawnych działaczy opozycyjnych – w dyskusjach o tematyce historycznej podczas ich pobytu w specjalnie stworzonym w tym celu ośrodku integracyjnym.

partner PKO