Druga rocznica śmierci Śp. Kornela Morawieckiego

aktualności

30 września mijają dwa lata od śmierci Śp. Kornela Morawieckiego Marszałka Seniora VIII kadecji Sejmu RP, zaożyciela i przewodniczącego Solidarności Walczącej.
Fundacja Pomorska Inicjatywa Historyczna oraz Stowarzyszenie Solidarność Walcząca organizują w Warszawie i we Wrocławiu uroczystości upamiętniające Śp. Kornela Morawieckiego.

Zapraszamy 30 września, w drugą rocznicę śmierci śp. Kornela Morawieckiego do Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL, przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie gdzie o godzinie 16:00 odbędzie się Msza Polowa a po złożeniu kwiatów pod tablicą upamiętniającą śp. Kornela nastąpi otwarcie wystawy o Śp. Abp-ie Antonim Baraniaku, zapomnianym męczenniku kościoła
30.09.2021, Warszawa
godz. 16:00 msza polowa w intencji śp. Kornela na terenie Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL (na terenie X Pawilonu lub na dziedzińcu)
godz. ok. 16.50 (po mszy) złożenie kwiatów pod tablicą poświęconą Kornelowi
godz. 17:00 Otwarcie wystawy o Śp. Abp-ie Antonim Baraniaku, niezłomnym męczenniku kościoła
godz. 17:30- 18:10 poczęstunek/ rozmowy / możliwość zwiedzania wystawy SW
godz. 18.10 - kino plenerowe, na dziedzińcu MŻWiWP PRL, pokaz filmu "Kornel" , po filmie możliwość rozmowy z operatorem Mirosławem Basajem
19:00 - 19:30 przejazd na Powązki (podstawiamy autokar)
19:30 złożenie kwiatów/ zapalenie zniczy.na grobie
ok. 20:00 - 22:00/23:00 spotkanie towarzysko integracyjne
------------------------------
30 września, Wrocław
godz. 17.00 - Centrum Historyczne Zajezdnia przy ulicy Grabiszyńskiej 184 we Wrocławiu.
godz. 17.00 - rozpoczęcie spotkania
godz. 17.15 - rozmowa z twórcą filmu dokumentalnego „Kornel” (2019) reżyserem Piotrem Kucińskim
Godz. 17.45 - projekcja filmu „Kornel”
Godz. 18.30 - dyskusja i rozmowy po filmie
Godz. 19 - 21 —- spotkanie towarzyskie i skromny posiłek
dzień wcześniej, 29 września, Wrocław
Ks. Marcin Werczyński, kapelan SW odprawi mszę świętą w intencji śp. Kornela Morawieckiego oraz wszystkich zmarłych działaczy SW w przeddzień rocznicy, tj. w środę 29 września o g. 19.00 w kościele NMP na Piasku we Wrocławiu ul. św. Jadwigi 1.

Projekt Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna “Śladami pamięci” był realizowany przez 5 lat, do 2020 roku i polegał na udziale i współprowadzeniu przez seniorów - dawnych działaczy opozycyjnych – w dyskusjach o tematyce historycznej podczas ich pobytu w specjalnie stworzonym w tym celu ośrodku integracyjnym.

Konferencja

Koncert