Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”

aktualności

Dnia 1 marca 2016 r. z okazji Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” na zaproszenie Dyrekcji Gimnazjum nr 1 w Gdyni im. Gdyńskich Harcerzy II Rzeczypospolitej Polskiej, mgr Krzysztof Dziadziuszko dla klas III poprowadził wykład na temat „Działanie komunistycznego aparatu represji wobec Polskiej Organizacji Podziemnej – Wolność w latach 1950-1951”.

Autor opowiadał o przyczynach oporu polskiego społeczeństwa wobec agresji Związku Sowieckiego oraz działania konspiracji antykomunistycznej na Pomorzu Gdańskim na przykładzie organizacji „Wolność”.

3 marca wykład został powtórzony dla klas nieobecnych na wykładzie z dnia 1 marca.

Galeria foto

Projekt Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna “Śladami pamięci” polega na udziale i współprowadzeniu przez seniorów - dawnych działaczy opozycyjnych – w dyskusjach o tematyce historycznej podczas ich pobytu w specjalnie stworzonym w tym celu ośrodku integracyjnym.

partner PKO