Otwarcie ronda im. Anny Walentynowicz

Dzisiaj, 12 listopada o godzinie 18:00 odbyła się uroczystość nadania imienia Anny Walentynowicz nowo wybudowanemu rondu w Gdyni, przy skrzyżowaniu ul. Bosmańskiej z Benisławskiego.W poświęceniu wzięli udział licznie zgromadzeni, mimo fatalnej pogody mieszkańcy oraz władze miasta, poczty sztandarowe oraz przedstawiciele organizacji pozarządowych. Całość prowadził Jurek Miotke, który był jednym z głównych propagatorów uhonorowania Ani przez miasto. Jurek, obecny wiceprzewodniczący Rady Miasta, w latach 80′ czynnie działał, tak jak Ania Walentynowicz m.in. w strukturach i na rzecz Solidarności Walczącej, których działaczy sporą grupkę spotkaliśmy podczas uroczystości.Anię wspominali zaproszeni goście m.in. Janusz Śniadek i Anna Fotyga. W imieniu rodziny, za gdyńską inicjatywę podziękował wnuk Anny, Piotr Walentynowicz. Podkreślił rolą Andrzeja Kołodzieja w staraniach o utrwalenie pamięci. Wśród pocztów sztandarowych wyróżniał się baner Stowarzyszenia Solidarność Walcząca, nad którym pieczę sprawuje Edek Frankiewicz. Po poświęceniu tablicy kwiaty i symboliczne znicze złożyli przedstawiciele władz miasta oraz goście. Nie zabrakło przedstawicieli naszej fundacji. W jej imieniu oraz Stowarzyszenia Solidarność Walcząca wiązankę złożyła Małgosia Zwiercan z Andrzejem Kołodziejem.