Konferencja "Solidarność 1980 żródła ideowe"

aktualności

28 sierpnia w Sali Koncertowej Zarządu Morskiego Portu Gdynia S.A., ul. Rotterdamska 9, Gdynia, odbyła się organizowana przez nas konferencja pod tytułem "Solidarność 1980 źródła ideowe"

Zapraszamy o obejrzenia filmowego zapisu  https://youtu.be/EZZ-cTjm7qM

W programie były dwie debaty:
1. Wpływ myśli narodowej i działaczy niepodległościowych na przebieg strajków, postulaty i powstanie NSZZ Solidarność
2. Rola NSZZ Solidarność w procesie obalania komunizmu - Posłanie do ludzi pracy Europy Wschodniej.
Debaty będą transmitowane online na kanale YouTube fundacji i zostaną zarchiwizowane na stronie na stronie fundacji www.fundacja-pih.pl

Podczas pierwszego, o godzinie 9:00  Wpływ myśli narodowej i działaczy niepodległościowych na przebieg strajków, postulaty i powstanie NSZZ Solidarność uczestnikami byli:
MODERACJA: Jerzy Miotke
- Krzysztof Jankowski
- Krzysztof Wyszkowski
- Wojciech Butkiewicz
- Krzysztof Brzechczyn
- Wiesław Kęcik
- Szkutnik Janusz

W przerwe, w godz. 10:45-11:15 mieliśmy przyjemność wsyłuchać upominku muzycznego przygotowanego dla uczestników przez wybrzeżowego barda Wiesława Wodyka

W drugiej części debaty, o godz. 11:15 – 13:00  Rola NSZZ Solidarność w procesie obalania komunizmu - Posłanie do ludzi pracy Europy Wschodniej, dyskutowali:
MODERACJA:  - Jerzy Miotke
- Andrzej Kołodziej
- Maciej Butkiewicza
- Nikołaj Iwanow
- Piotr Andrzejewski
- Ryszard Majdzik

Na zakończenie uczestnicy, już po godzinie 13:00 mieli okazję na prywatne rozmowy i spotkania podczas poczęstunku,

Konferencja była transmitowana online a jej zapis można obejrzeć poniżej. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z relacją.

Projekt Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna “Śladami pamięci” był realizowany przez 5 lat, do 2020 roku i polegał na udziale i współprowadzeniu przez seniorów - dawnych działaczy opozycyjnych – w dyskusjach o tematyce historycznej podczas ich pobytu w specjalnie stworzonym w tym celu ośrodku integracyjnym.

Konferencja

Koncert