Andrzej Kołodziej „Zasłużony dla NSZZ Solidarność”

11 grudnia 2014 w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej
 Prezes FPIH Andrzej Kołodziej odebrał tytuł
„Zasłużony dla NSZZ Solidarność”

Zasłużeni dla NSZZ „Solidarność” 2014: Andrzej Kołodziej,
Anna Bogucka-Skowrońska, Andrzej Gwiazda. (fot. Fot. Paweł Glanert)

Mecenas Anna Bogucka-Skowrońska, Andrzej Gwiazda i Andrzej Kołodziej odebrali w Gdańsku tytuły „Zasłużony dla NSZZ Solidarność”. Zostały im one przyznane przez XXVII Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „S”.

Uroczystość odbyła się podczas spotkania wigilijnego pracowników Komisji Krajowej i Regionu Gdańskiego NSZZ „S” w historycznej Sali BHP w Gdańsku.

– Cieszę się, że „Solidarność” nadal broni interesów pracowniczych. W latach 80. „Solidarność” obaliła jedną ideologię komunistyczną, dzisiaj działa w warunkach schyłku drugiej ideologii liberalnej, która zakłada, że trzeba odebrać biednym, aby dołożyć bogatym. Związki zawodowe są potrzebne, m.in. zapewniają postęp gospodarczy, ponieważ nie dopuszczają do wyzysku pracowników najemnych i zmuszają przedsiębiorców do konkurowania na innych polach, np. wprowadzania nowych rozwiązań technicznych – podkreślał, dziękując za wyróżnienie Andrzej Gwiazda, kawaler Orderu Orła Białego, współtwórca Wolnych Związków Zawodowych „Wybrzeża” i NSZZ „Solidarność”.

Anna Bogucka-Skowrońska, sędzia Trybunału Stanu, adwokat broniąca w latach 80. działaczy „Solidarności” w procesach politycznych, również argumentowała, że rola „Solidarności” się nie skończyła.

– To nie tylko związek, to także ważna instytucja społeczna. „Solidarność” musi być strażnikiem narodowej pieczęci w każdych okolicznościach – mówiła zasłużona współtwórczyni Związku w Regionie Słupsku.

Trzecim wyróżnionym był Andrzej Kołodziej, lider strajku w sierpniu 1980 r. w Stoczni im. Komuny Paryskiej w Gdyni, prezes Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna.

– Marzy mi się sytuacja, w której ulicami Warszawy przejdzie milionowa manifestacja „Solidarności” – zachęcał do działalności w związkach zawodowych sygnatariusz Porozumień Sierpniowych.

Na spotkaniu wigilijnym związkowców obecnych było kilkaset osób. Modlitwę prowadził abp Sławoj Leszek Głódź. Metropolita gdański życzył Związkowi, aby był żywym i twórczym organizmem. Zachęcał do aktywności wszystkich członków Związku.

Informacja za: