Spotkanie robocze z Prezydentem Gdyni

5 sierpnia 2013 odbyło się kolejne spotkanie przedstawicieli FPIH z Prezydentem Gdyni Wojciechem Szczurkiem i Krzysztofem Doślą, przewodni­czącym ZRG NSZ „S”. Tematem spotkania były obchody tegorocznej rocznicy strajków sierpniowych w Gdyni oraz szczegóły przyszłorocznych uroczystości uczczenia setnej rocznicy urodzin księdza prałata Hilarego Jastaka. Prezydent Gdyni Wojciech Szczurek przedstawił propozycje lokalizacji pomnika księdza Jastaka i jednogłośnie przyjęto jedno z miejsc. Urząd Miasta zajmie się przygotowaniem dokumentacji formalno prawnej. Danka Sadowska z naszej fundacji zaprezentowała kolejne warianty projektu pomnika, z których dwa wydały się bardzo interesujące. Umówiono się, że projektanci skupią się nad dopracowaniem wskazanych szkiców. Wstępnie ustalono, że 3 kwietnia 2014 zostanie uroczyście wmurowany kamień węgielny pod pomnik, zaprezentowana zostanie wystawa na miejscu przyszłego pomnika, a sam pomnik odsłonięty zostanie 15 sierpnia, w rocznicę wybuchu strajków sierpniowych w roku 1980 w Gdyni.